FreeDos Bilgisayara İşletim Sistemi Yükleme ve Sürücü Güncelleme

 Bu yazımızda son zamanlarda insanların sıklıkla zorlandığı bir konu olan işletim sistemi yüklü olmayan yani FreeDos bilgisayarlara işletim sistemi kurmayı ve sonrasında sürücüleri nasıl güncellememiz gerekiğini anlatacağım.


Yükleme Diski Oluşturma

 Öncelikle FreeDos bir bilgisayara Windows 10 yüklemek için güncel ve orijinal bir ISO dosyasını USB belleğe yazdırmamız gerekli. Burada önemli olan bu ISO dosyasının güncel ve kesinlikle orijinal olması yoksa sistem yüklendikten sonra bazı hatalar almanız mümkün. İlk önce Microsoft'un sitesinden "Media Creation Tool" aracını indiriyoruz.
Öncelikle USB belleğimizi takalım.



Bu kısımda USB belleğimizi oluşturmak için ikinci seçeneği seçiyoruz.




Ardından aşağıda bulunan "Bu bilgisayar için önerilen seçenekleri kullan" tikini kaldırıp bu şekilde ayarlayıp devam ediyoruz.




USB belleğe yazdıracağımız için ilk seçeneği tıklıyoruz. ISO dosyası oluşturmak isteyen ikinci seçeneği seçebilir.




Buradan daha önceden takmış olduğumuz USB belleğimizi seçip devam ediyoruz. Program ISO dosyasını internetten indirip USB belleğe yazacaktır. İşte bu kadar.


Format Aşaması

 Format ekranına gelmek için USB belleğimizi bilgisayara takıyoruz ve Boot menüsüne giriyoruz. Boot menüsünde USB belleğimizi seçip devam ediyoruz ardından format ekranımız geliyor. Bu ekranda bilgisayarınızdaki disk sayısına bağlı olarak bölümler olacaktır. Tavsiyem öncelikle silme işlemi yapabildiğiniz hepsine yapın. Sistemi kuracağınız diskin haricinde bir diskiniz varsa ve bu diski sistemi kurduktan sonra görememe gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız bu diske tıklayıp yeni bölüm/alan oluştur seçeneğinden diskin kapasitesi kadar alan oluşturuyoruz böylece diskimizi tanımlamış oluyoruz. Sistemi yükleyeceğimiz kısmı seçip devam ediyoruz ve format tamamlanıyor. Kişisel veriler kısmında bu verilerin reklamlar için kullanılması tikini kaldırmanızı tavsiye ederim.

Format Sonrası Sürücü Güncellemeleri

 Gelelim en önemli kısımlardan birine. Sürücü güncellemesi gerçekten çok önemli. Bilgisayarın minimum hatayla çalışması için doğru sürücüleri yüklememiz gerekli neyse ki bunu bizim için yapan oldukça güvenilir bir araç var ve bu araç Windows Update'in ta kendisi. Format sonrası masaüstüne ulaştıktan sonra Ayarlar -> Güncelleştirme ve Güvenlik -> Windows Update kısmından bütün sürücülerin güncellenmesini sağlıyoruz. Bu esnada bilgisayarınız birkaç defa yeniden başlayabilir dert etmeyin. Windows Update kısmında sürücü güncellemesi kalmadığı zaman şimdi sıra ekran kartının en güncel sürümünü yüklemeye. Ekran kartınız AMD ise AMD'nin kendi programını, Nvidia ise GeForce Experience programını indirerek ekran kartınızın en güncel sürümünü yükleyebilirsiniz.


BIOS Güncellemesi ve Diğer Anakart Programlarının Yüklenmesi

 Blogumda bir diğer yazıdan BIOS güncellemesi için üreticinin sitesine nasıl gideceğinizi anlatmıştım. Aynı yolla eğer kullandığınız cihaz dizüstü ise cihaz markasının sitesine, masaüstü bilgisayar ise anakart üreticisinin sitesine giderek sürücüler ve BIOS kısmından en güncel BIOS dosyası sürümünü indirin ve konudaki yönergeleri uygulayın.
 Özellikle anakart üreticilerinin birçok kendi programı olmakta. MSI'ın Nahimic Sound ve Command Center gibi Windows Update'in yükleyemediği uygulamalar var. Bunları anakartın sitesinden yine sürücüler kısmından indirip yükleyebilirsiniz. Bu programları hemen hemen birçok anakart üreticisi sunuyor Gigabyte, Asus, Asrock vb. gibi.



 BIOS güncellemesini yapıp uygulamaları da kurduktan sonra artık her şey hazır. Bilgisayarınız kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni bilgisayarınız hayırlı olsun. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın.

Not: N11 tarzı sitelerde orijinal Windows 10 key'i 10-30 TL arasında satılmaktadır. Yorumlara bakıp almanızı öneririm. Ayrıca bu aldığınız key'i sadece tek bilgisayarda-anakartta kullanabilirsiniz. Key'i girdikten sonra format atarsanız key sıfırlanmaz format sonrası otomatik aktif olur.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.