Aynı Model Ekran Kartları Arasındaki Farklar ve Kart Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Piyasada çok fazla ekran kartı modeli bulunmakta. Örnek vermek gerekecek olursa RTX 2060 serisi için MSI tarafında Ventus ve Gaming Z, Asus tarafında TUF, Strix ve Dual serisi gibi birçok kart var. Peki bu kartların arasındaki farklar nedir, fiyat olarak neden bu kadar fark ediyor, performans olarak bir fark olur mu bunların cevaplarını bulacağız.



 Aynı serinin farklı modelleri arasında performans farkı çok azdır. Mesela Strix 2060 ile Dual 2060 arasında maksimum 2-3 FPS oynar ki bu değer bu seviyedeki kartlar için hiç önemli değildir. Peki performans farkının bu kadar az olmasına rağmen fiyat farkının bu kadar fazla olmasının nedeni nedir? Bunun nedeni tabi ki kart tasarımı ve malzeme kalitesi. Strix kartı 3 fanlı ve oldukça büyük bir kart yani Dual serisi ile aynı fiyatta olması mümkün değil zaten. Bazı kartların Daha fazla RGB seçeneği sunması, daha büyük olması ve dolayısıyla soğutmasının daha iyi olması fiyat farkını açabiliyor. Yani bütçeniz sıkışık ise gidip de en pahalı kartı almaya gerek yok zira performans farkı olmayacaktır. Yinede göz önünde bulundurulması gereken bir durum var. RTX 2060 ve sonrasındaki yüksek seviye güç tüketen kartlar için soğutma hayati önem taşır ve bu soğutmaya fanların etkisi kadar metal arka plaka ve soğutma boruları da etki eder. RTX 2060 ve sonrası gibi yüksek seviye kartlar alırken mutlaka kartın arkasında metal plaka olmasına dikkat edin yoksa kartınız daha fazla ısınacaktır.



 Eğer alacağınız kart 1660 Ti ve altında bir ürünse zaten çok fazla güç tüketen ve çok fazla ısınan bir kart olmayacak o yüzden illa metal plakalı bir kart almanıza gerek yok yinede durumu belirleyecek olan bütçeniz tabi ki. Eğer 2080-2080 Ti gibi yüksek seviye kartlar alacaksanız o zaman soğutma da mutlaka önemli kriter olmalı zira daha az para verip makul olanı alayım derken sıcaklık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Piyasada olan kartların hiçbirinin aşırı sıcak çalışacağını sanmıyorum ama bu seviye kartlarda malzeme kalitesi ve soğutma için biraz daha paraya kıymaya değer. Son olarak kartı alırken mutlaka forumlarda danışın ve birkaç Youtube videosu izleyin.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.