Laptoplarda Düzenli Bakım Nasıl Olmalıdır

 Laptoplar adeta bir bebek gibi sürekli düzenli bakım ve ilgi isteyen aletlerdir. Genel olarak bilgisayarlar böyle olsa da laptoplar bu konuda biraz daha hassas cihazlardır. Performans kaybı masaüstü bilgisayarlara göre daha kolay olur ve ekran kartı-işlemci gibi temel donanımları yükseltmek neredeyse imkansız gibidir bu yüzden olabildiğince iyi bakmamız gerekir.


Toz ve Fan Temizliği


 Laptoplar çok fazla toz tutan cihazlardır. Masaüstü bilgisayarların aksine herhangi bir toz filtresine sahip olmadıkları için tozu çok kolay alırlar bu yüzden 3-4 ayda bir cihazın için açıp fanlardaki ve anakarttaki tozların temizlenmesi gerekir. Yine egzoz çıkışlarındaki fanları almakta önemlidir. Ayrıca cihazın içi gibi dışındaki tozları gündelik temizlemek ve sık sık odayı havalandırmak cihazın içerisine toz kaçmasını bir nebze engelleyecektir.

Termal Macun Yenilemesi

 Termal macun işlemci ve ekran kartı gibi iki önemli donanım için hayati önem taşımaktadır. Eğer termal macun kurumuşsa bu iki donanım ısıyı düzgün iletemez ve bu yüzden cihaz eskisine göre çok daha fazla ısınır. Macuna göre değişse de genel olarak 1-2 yıl arasında yenilemek tavsiye edilir.


İşletim Sistemini Temiz Tutmak

 Bir bilgisayarın genel hızında donanım kadar tabi ki yazılımda önemlidir. İşletim sisteminde gereksiz şeyleri temizlemek cihazın ferahlamasına yol açar. Kullanmadığınız uygulamaları silin, arada bir CCleaner tarzı programlarla kayıt defteri hatalarını çözüp önbellekleri boşaltmak cihazı ferahlatacaktır. Malwarebytes ile 2-3 ayda bir cihazı tarayıp zararlı yazılımları engellemek çok önemli. Bilgisayara bilinmeyen kaynaklardan çok fazla dosya indirmemeye çalışın.

SSD Kullanın

 SSD kullanmak oyunlardaki FPS değerine etki etmese de ara sahnelerin yüklenme hızını büyük oranda düşürür fakat en büyük etkisi işletim sistemine olacaktır. Bilgisayarınız daha hızlı tepki verir ve sizin hızınıza yetişmekte zorluk çekmez. Açılış ve kapanış süresi açısında SSD diskler çok fark edecektir. Yine Windows 10 ile sıkça görülen %100 disk kullanımını SSD ile kökten çözebilirsiniz.


 Son olarak laptoplar taşınabilir cihazlar olsa da ani ve hızlı hareket ettirmekten kaçının zira içerisindeki bir parçanın oynamasına ve bilgisayarda kalıcı hasara yol açmasına neden olabilir. Sizinde tavsiyeleriniz varsa yorum kısmında bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

1 yorum:

  1. Kaliteli içerikler üretiyorsun. Umarım yazmayı bırakmazsın ve bu yazdıkların birer kaynak olurlar okuyucular için.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.